Verhaal achter Tonys choclonelys

De missie van Tony’s is: samen maken we chocolade 100% slaafvrij.
Niet alleen Tony’s chocolade, nee, alle chocolade wereldwijd. Pas als er echt geen slavernij meer in de chocolade- industrie voorkomt is het doel bereikt.

Tony’s betekenis van slavernij is: elke vorm van gedwongen werk en/of werk waar niet voor betaald wordt. Ook elke vorm van verboden kinderarbeid hoort hierbij. Kinderarbeid In Ghana en Ivoorkust zijn ongeveer 2,5 miljoen boerderijen waar cacao verbouwd wordt. Op deze plantages werken ongeveer 2,26 miljoen kinderen. Dat is net zo veel als alle kinderen tussen de 1 en 12 jaar in Nederland! Soms helpen deze kinderen alleen na schooltijd en doen ze ongevaarlijk werk. Dat is niet verboden. In Nederland moeten kinderen ook wel eens klusjes doen voor hun vader en moeder. Dat is geen slavernij. Maar van al die kinderen moet 90% verboden en zwaar werk doen. Dat zijn meer dan 2 miljoen kinderen! Soms werken ze wel meer dan 9 uur per dag, 7 dagen per week.

90.000 kinderen en volwassenen in West-Afrika zijn slachtoffer van mensenhandel en gedwongen werk. Dit is de ergste vorm van slavernij. Zij krijgen geen geld en moeten zwaar en gevaarlijk werk doen. Kinderen worden soms weg geroofd van hun ouders en gaan niet naar school.

Om chocolade 100% slaafvrij te maken hebben ze een 5 stappenplan ontwikkeld:

1.Traceerbare bonen:
Alle cacaobonen van Tony’s Chocolonely zijn traceerbaar. Dat betekent dat ze precies weten waar de bonen vandaan komen. TC werkt direct samen met 6 boerencoöperaties. In Ivoorkust met Kapatchiva, Ecojad, Socoopacdi en ECAM. In Ghana met ABOCFA en Suhum Union
2. Sterke boeren:
TC ondersteunt de coöperaties waar het kan om nog sterker te worden. Denk bijvoorbeeld aan trainingen over hoe ze beter leiding kunnen geven. Of Engelse les.
3. ‘n Hogere prijs:
TC betaalt de boeren een extra geldbedrag voor de cacaobonen, een premie heet dat. Zo krijgen de boeren van de coöperatie: 1. Het geld voor de cacaobonen, 2. de Fairtrade premie 3. de Tony’s Chocolonely premie Met dit geld kan de boer genoeg verdienen om zijn gezin te kunnen onderhouden. Dan hoeven kinderen niet te helpen en kunnen die gewoon naar school!
4. Betere kwaliteit en productiviteit:
TC helpt de boeren om meer en betere cacaobonen te krijgen.
5. De lange termijn:
TC werkt minimaal 5 jaar samen met de cacaoboeren. De cacaoboeren weten zo zeker dat ze 5 jaar lang hun oogst aan Tony’s Chocolonely kunnen verkopen. Als een boer zeker weet dat hij geld krijgt, kan hij ook makkelijker geld uitgeven aan belangrijke dingen. Zoals landbouwgereedschap of trainingen.

Tony’s Chocolonely maakt bewust. Tony’s Chocolonely geeft ’t voorbeeld. En goed voorbeeld doet volgen.