Sweet noedels met krokante bloemkool

De oevers van de rivier de Chi stralen fris en groen in het morgenlicht. In drogere periodes is het de perfecte plek voor het verbouwen van langkorrelige rijst.

Landbouw specialisten van Fairtrade Original leerden de boeren dat je deze rijst kan planten nadat de Jasmijnrijst is geoogst. Zo hebben ze extra inkomen. De noedels worden in Bangkok, Thailand gemaakt en verpakt bij KRS Spicy Food.Dus profiteren meer mensen van de fairtrade inkomsten.

Voor jouw noedels is de rijst niet geslepen en wordt het deeg verrijkt met zemelen. Zo krijgen ze een extra stevige bite.

RECEPT :

Sweet & sour noedels met krokante bloemkool

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 1 el geroosterde sesamzaad
  • Plantaardige olie om in te bakken
  • 1,5 liter plantaardige olie om in te frituren (of een frituurpan)
  • 75 gr bloem
  • 2 el maïzena
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • peper en zout

En van fairtrade original:
1 el sojasaus
1 flesje woksaus sweet & sour
1 pakje zilvervlies rijstnoedels

Bereidingswijze

  1. Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleine roosjes. Blancheer de bloemkool 4 minuten en spoel goed koud onder de kraan. Laat de bloemkoolroosjes goed uitlekken.
  2. Pers 2 teentjes knoflook en doe dit samen met de bloem, maïzena, sojasaus, gemberpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en een snufje peper en zout in een kom.
  3. Schenk hier 100 ml water bij en roer tot er een glad geheel ontstaat. Giet hier al roerend steeds een klein beetje water bij totdat er een mooi beslag ontstaat (ongeveer zo dik als pannenkoekbeslag). Wanneer het beslag toch iets te dun is geworden kun je er nog een klein beetje bloem door roeren.
  4. Roer de bloemkoolroosjes voorzichtig door het beslag zodat alle roosjes goed bedekt zijn met het beslag.
  5. Snijd de ui in maantjes en hak een teentje knoflook fijn. Snijd de paprika’s in gelijke stukken en de lente-uitjes in ringen.
  6. Bereid de Thaise rijst noedels zoals aangegeven op de verpakking.
  7. Fruit de ui met de gehakte knoflook in 2 eetlepels olie tot ze glazig zien. Voeg de stukjes paprika toe en bak deze even mee. Doe de woksaus erbij en roer als laatst de noodles door de groenten. Warm het geheel goed door.
  8. Verwarm ondertussen de olie in een pannetjes tot 175 graden (of gebruik een frituurpan). Frituur de bloemkoolroosjes in de olie tot ze goudbruin gekleurd zijn. Haal de bloemkoolroosjes voorzichtig uit de frituurolie met een netschepje of een tangetje. Laat de roosjes uitlekken op wat keukenpapier.

Draai het vuur onder de pan gelijk uit!

  1. Verdeel de noodles met de groenten over de borden of op een schaal. Leg hier de gefrituurde bloemkoolroosjes bovenop en garneer het geheel met de lente-uitjes en geroosterde sesamzaadjes.