Het verhaal achter onze producten

FOOD:

FAIR TRADE ORIGINAL : FTO investeren veel tijd en energie in de ontwikkeling van lokale handelsketens. Dat betekent dat de verwerking van een groot deel van de producten plaatsvindt in het herkomstland van de ingrediënten. Hierdoor verbeteren niet alleen de arbeids- en leefomstandigheden van boeren en hun gezinnen, het biedt ook goede werkgelegenheid aan mensen in de lokale verwerkende industrie. Zoals bv. De noodles van de Amdo Food Company. Zij produceert op ambachtelijke wijze authentieke Tibetaanse noedels en andere deegwaren. De noedels vinden hun weg naar de Tibetaanse nederzettingen in India en, via de export, naar onder andere Nederland. De meeste medewerkers komen uit de Tibetaanse gemeenschap in Noord en Zuid-India. Fair Trade Original betaalt bovenop ieder pakje noedels een fairtrade premie. De medewerkers beslissen gezamenlijk wat ze met dit geld doen. Zo schaften ze airco’s aan voor in hun behuizing bij de fabriek en zijn gaan sparen voor hun pensioen.

SIERADEN:

KAZURI: In 2001 hebben Mark en Regina Newman KAZURI gekocht en hun doel is om het bedrijf verder te laten groeien maar vast te houden aan de oorspronkelijke doelstelling: zorgen voor banen voor de minder bevoorrechte leden van de Keniaanse gemeenschap.

De kralen worden tot op de dag van vandaag gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya, wat het product authentiek van deze streek maakt. In 2017 werken er in de werkplaats inmiddels 350 vrouwen, en nog steeds voornamelijk alleenstaande moeders. KAZURI heeft op het werkterrein naast de werkplaats en de winkel, een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp/advies/voorlichting en medicijnen. Er is een gediplomeerd verpleegster aanwezig. Ook krijgen de werkneemsters 80% van hun medische kosten vergoed door KAZURI, in het geval ze doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis.