Jackfruit is een mooie plantaardige vleesvervanger.

De jonge, tropische vrucht is neutraal van smaak en vlezig van structuur. Ideaal is om mee te koken. Dit kookboek geeft je meer dan 30 verrassende en toegankelijke recepten, van snack tot lunch en van voor- tot hoofdgerecht.

Serveer een pretzel met frisse jackfruitspread, vul baobroodjes met in hoisinsaus gewokte jackfruit en groenten en geniet van smokey jackfruitgyros met tzatziki. In een dumpling of ravioli, door de hummus of falafel, op een plaattaart of sandwich, in een curry of soep; jackfruit is veelzijdig lekker!

Bovendien zijn alle recepten vegetarisch of veganistisch, en bevatten ze voldoende eiwitten zodat ze als een volwaardig gerecht in een plantaardig dieet passen.

Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.

Veel vragen die gesteld worden over Jackfruit.

Kan ik jackfruit uit blik direct gebruiken?

Open het blik en giet de inhoud in een vergiet zodat het vocht uit het blik loopt. Spoel vervolgens de stukjes jackfruit af met koud water net zoals bij kikkererwten en linzen.

Kan ik alle stukjes jackfruit eten?

Je kunt alle jackfruit in het blik eten. Soms kunnen er wat hardere stukjes van de vrucht tussen zitten. En de witte pitten? Juist de pitten geven een extra bite aan het gerecht!

Moet ik de stukjes voor het koken fijn snijden?

Houd je van echt draadjesvlees? Dan is het handig om de Jackfruit even zacht te laten garen in een pan met een beetje olie en dan uit elkaar te trekken. Daarna kun je het mengen met kruiden en specerijen. Je kunt het ook uit elkaar trekken als het nog rauw is, maar dat is net even wat lastiger.

Wanneer voeg ik de jackfruit toe aan mijn gerecht?

Wanneer je een curry maakt dan fruit je eerst de currypasta in de pan en voeg dan de stukjes jackfruit erbij. Samen wokken op hoog vuur zodat de aroma’s van de kruidenpasta goed vrij komen en de smaken rondom opgenomen worden door de jackfruit stukjes. Voeg naar smaak een gesnipperde ui toe en groenten. Als laatste giet je er een blik kokosmelk erbij en dan laten sudderen tot de groenten gaar zijn en de Jackfruit uit elkaar valt!

Kan ik jackfruit bewaren in de koelkast?

Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen te bewaren in de koelkast. Bewaar vervolgens de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooid kan het wat zachter zijn.

Wat zit er in een blikje Jackfruit?

Ingrediënten:

Jackfruit (50%), water, zout, voedingszuur: citroenzuur (E330).

Voedingswaarden onbereid per 100 g

Energie (kJ): 140 kJ

Energie (kcal): 33 kcal

Vetten: 0,1 g

Verzadigde vetzuren: 0 g

Koolhydraten: 5 g

Suikers: 0 g

Vezels: 4,4 g

Eiwitten: 1 g

Zout: 0,4 g

Bron: https://www.fairtradeoriginal.nl/verhaal/koken-met-jackfruit/